Vidste du, at der er mere sukker i blodet, når man er gravid?

Din gravide krop sikrer ikke alene optimal ilttilførsel til barnet, den sikrer det også næring. Stofskiftet ændrer sig. Når man er gravid, producerer man mere insulin. Insulin er det hormon, som åbner cellen, så sukkeret kan komme ind i musklen – man kan sige, at insulin lægger energi på lager. Der produceres mere, men det er mindre effektivt, end når man ikke er gravid. Når det er mindre effektivt, så optages der mindre sukker i musklerne. Har man således tendens til diabetes, vil det typisk bryde ud, mens man er gravid. Men de ændrede forhold sikrer, at baby får nok kulhydrat. Så ændringen er til gavn for baby.

At der er mere sukker i blodet, når man er gravid, betyder, at det er vigtigt, at man bevæger sig hver dag. Fysisk træning øger insulinfølsomheden. Er man inaktiv, vil det kunne lede til svangerskabssukkersyge, hvilket rammer 2-3 procent af alle gravide. Og bliver man ramt af svangerskabsforgiftning, er sandsynligheden ret stor – faktisk helt op til 40 procent – for, at man udvikler diabetes i løbet af de kommende syv år (Lauenborg et al. 2004).

Hver gang man er til jordemoder tjekkes om urinen for protein og blodtrykket om det er for højt. Protein i urinen og højt blodtryk er et tegn på svangerskabsforgiftning, hvilket rammer 3-5 procent af alle gravide. Svangerskabsforgiftning kan være arveligt, men livsstilen har også en betydning. Er man overvægtig og inaktiv, er risikoen forhøjet. Men er man aktiv, både før man blev gravid og under graviditeten, kan man reducere risikoen med hele 69 procent (Dempsey et al. 2004). Den reducerede sandsynlighed er forbundet med moderat aktivitet – gang eller cykling, der giver varmen i kroppen. Rolige, langsomme skridt er ikke nok for at reducere sandsynligheden – der skal fart på, så det ikke kun er let aktivitet, men moderat. Man skal som minimum cykle eller gå hver dag i 30 minutter. Er man i risikogruppen for sukkersyge eller svangerskabsforgiftning, skal målet være 60 minutter. Det er man, hvis man tidligere har haft sukkersyge eller svangerskabsforgiftning. #Træning, diabetes og svangerskabsforgiftning


Anbefalede produkter

Online efterfødselsforløb
Efterfødsel - også længe efter

Et individuelt træningsforløb, som er funderet på videnskab og 100 % skræddersyet til dig. Det er sjældent for tidligt og helt sikkert aldrig for sent at komme i gang.

Bestil efterfødselsforløb Læs mere om forløbet her

Bogen: Sund Graviditet
9 måneder før – 9 måneder efter

Bogen inspirerer og guider dig til alle aspekter af en sund graviditet, så du kan få øget velvære med færre gener og mindre vægtøgning både før og efter din graviditet.

Bestil bogen hos Arnold Busck Læs mere om bogen her

Skriv et svar