Vægtøgning under graviditeten og dit barns fremtidige vægt

Har netop skrevet et mindre indlæg om børn/unge og overvægt. Dette fordi jeg har en del forældre, som jeg rådgiver og hjælper i gang i forhold til deres større børn, som vejer for meget.

I indlægget henviser jeg til en artikel jeg vil anbefale at du som gravid eller nybagt mor også læser. Jeg anbefaler det, forbi der i artiklen foreslås, at der allerede gribes ind under graviditeten. Har sat et lille uddrag ind her:

“Indsats i graviditeten
Netop fordi de kommercielle interesser er så stærke, og fordi overvægten grundlægges så tidligt i livet, er der al mulig grund til at sætte tidligt ind med forebyggelse. Det pegede flere af oplægsholderne på. Blandt andet professor ved Parker Instituttet, Berit Lilienthal Heitmann, der forsker i den primære forebyggelse, altså hvordan vi forhindrer, at normalvægtige overhovedet udvikler overvægt.

– Der er meget, der tyder på, at hvis man sætter ind i den tidlige barndom med støtte og hjælp til børn, der endnu ikke har udviklet overvægt, men er disponeret for det, fx hvis barnet kommer fra en socialt belastet familie og har overvægtige forældre, så kan det være medvirkende til at forebygge overvægt, sagde Berit Heitmann.

– Det handler om at intervenere allerede fra graviditeten og i de første år for at sikre sunde kost-, motions- og søvnvaner og arbejde med at nedsætte stress og uro i familien.”

Du kan læse hele artiklen, hvis du klikker ind HER.

Det er en vigtig etisk diskussion om, hvornår man bryder ind, når et barn vejer for meget. For der er ikke nogen, der bliver overvægtig fra den ene dag til den anden. Hverken når man er barn eller voksen. Det kommer ofte på henover en længere periode.

Hvis man som barn er normalvægtig, bliver man ikke lige pludselig overvægtig. Man tager gradvist på.

Forældrene søger råd hos mig, fordi deres børn, typisk mellem 13-17 år, er begyndt at tage på. Forældrene kan se, at de er begyndt at få tydelige fedtdepoter på kroppen. Specielt kan man se det på drengene, der begynder at få fedt på brysterne.

Forældrene spørger, hvornår jeg synes, man skal gøre noget ved det. Min holdning er jo før jo bedre – og det skal ikke misforstås. Men det er klart, at det er nemmere og bedre at få ændret vaner, når man er en 14-årig dreng, der vejer otte kilo for meget, end det lige pludselig er 17 kilo for meget. Hvilket jo er for meget på sådan en forholdsvis lille krop.

Så jeg synes, man som forælder skal være opmærksom, når børnene begynder at afvige fra normalkurven, både over og under.

Min pointe er også, at de forældre, som kontakter mig, selvfølgelig har diskuteret det, før de kommer til mig, og flere af dem har også selv prøvet at hjælpe deres barn. Det kan både være godt og skidt. For det første vil jeg sige, at mange af de ting, de prøver at gøre for at hjælpe deres børn er direkte forkert. Når man ikke har noget uddannelse indenfor bevægelse, kost og træning, skal man virkelig passe på med at begynde at irettesætte og vejlede sit barn. Så jeg vil helt klart råde til, at man får noget hjælp til det. Det vil jeg, fordi det er så vigtigt, at de her unge mennesker bliver grebet an på den positiv, empatisk og kærlig måde, og man må ikke begynde at pille ved deres selvværd, så de får følelsen af, at de ikke er gode nok. Det er slet ikke det, det handler om.

Men det er vigtigt, at der bliver grebet ind tidligt, så det ikke ud over at være sundhedsskadeligt for barnet også går ud over barnets sociale liv; man bliver drillet, man kan ikke være med i de samme aktiviteter, som sine kammerater, eller man tør ikke få en kæreste, og det påvirker ens seksuelle debut, fordi man ikke tør vise sig nøgen over andre.

Her skal nævnes af forældrene ofte, men ikke altid, også har udfordringer med vægten.


Anbefalede produkter

Online efterfødselsforløb
Efterfødsel - også længe efter

Et individuelt træningsforløb, som er funderet på videnskab og 100 % skræddersyet til dig. Det er sjældent for tidligt og helt sikkert aldrig for sent at komme i gang.

Bestil efterfødselsforløb Læs mere om forløbet her

Bogen: Sund Graviditet
9 måneder før – 9 måneder efter

Bogen inspirerer og guider dig til alle aspekter af en sund graviditet, så du kan få øget velvære med færre gener og mindre vægtøgning både før og efter din graviditet.

Bestil bogen hos Arnold Busck Læs mere om bogen her

Skriv et svar