Myte – Hvis du ikke er vant til at træne, må du ikke gå i gang, når du er gravid

Forkert – det må du godt er det videnskabelige svar. Mit nye online forløb henvender sig netop til alle. Mildt og effektivt på en og samme tid. Og kan laves hjemme.

Men hvad hvis jeg ikke er vant til at træne? Kan jeg så godt gå i gang? Svaret er ja. Det kan du sagtens – og med stor fordel. Træning, mens du er gravid, har ikke kun positive effekter på dig, men også på dit barn. Men hvorfor ikke begynde at etablere din sunde livsstil, inden du bliver gravid, så du kan forsætte med den graviditeten igennem? At bevæge sig dagligt med gå- og cykelture, at spise sundt og at udføre øvelser, der styrker sin krop, er at tage vare på dig selv og give sin krop opmærksomhed og kærlighed. Det, du skal undlade, er at gå fra nul til hundrede. Altså at gå fra ingen træning til at træne som en atlet med over fem timers hård træning om ugen. Mange kvinder træner for at tabe sig eller for at holde en vis kontrol med vægten. Det sjove ved graviditet og træning er, at her er en situation, hvor du træner, samtidig med at du tager på i vægt. Formålet med at træne under en graviditet er udelukkende at holde sig sund og rask, herunder ikke mindst at opnå øget velvære. Træner du under din graviditet, vil det naturligvis medføre, at du ikke tager så meget på, som hvis du var inaktiv.

Du skal træne dine muskler, som var det dine bedste venner. Tre gange om ugen er optimalt – det vil få dig til at føle dig stærkere og mere energifyldt. Åndedrættet, knibeøvelserne og udstrækningen må du gerne lave oftere. Er du vant til at træne, kan du sagtens fortsætte med din sædvanlige træning, bare du ikke sætter nye rekordmål. Og bare du lytter til din krop og stopper, hvis det bliver for hårdt. Er du ikke vant til at træne, kan du godt begynde under din graviditet, naturligvis med udgangspunkt i din grundform. Gåture, cykling, svømning styrketræning, vandtræning, yoga og generel afspænding og udstrækning er de aktiviteter, jeg vil anbefale. Selv har jeg lavet lavet meget mere afspænding og udstrækning, end før jeg blev gravid. Det er virkelig behageligt. Dog skal vi være opmærksomme på, at det ikke påvirker kredsløbet og dermed din forbrænding. Så hvis du er fan af yoga, skal du kombinere det med gå-, cykel eller svømmeture.

Et godt råd er at involvere din mand. Jeg har gået mange lange rolige ture med min mand og vores hund, og jeg har lavet en hel række afspændingsøvelser, din mand kan lave på dig som hans bidrag som tak for, at du bærer hans barn og den belastning, det er. Ud over at det er hyggeligt at få talt sammen, så øger en gåtur også blodcirkulationen i benene, hvilket er godt for at undgå kramper, åreknuder og hævelse. Endelig letter en god gåtur også fordøjelsen og mindsker oppustethed.

Når vi taler træning og evnen til at blive gravid, så er den hyppigste årsag til menstruationsforstyrrelser faktisk ikke overtræning, men tværtimod det mod- satte. PCO er den hyppigste hormonforstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder. Og PCO kan netop påvirkes positivt af en sund og aktiv livsstil.


Anbefalede produkter

Online efterfødselsforløb
Efterfødsel - også længe efter

Et individuelt træningsforløb, som er funderet på videnskab og 100 % skræddersyet til dig. Det er sjældent for tidligt og helt sikkert aldrig for sent at komme i gang.

Bestil efterfødselsforløb Læs mere om forløbet her

Bogen: Sund Graviditet
9 måneder før – 9 måneder efter

Bogen inspirerer og guider dig til alle aspekter af en sund graviditet, så du kan få øget velvære med færre gener og mindre vægtøgning både før og efter din graviditet.

Bestil bogen hos Arnold Busck Læs mere om bogen her

Skriv et svar