Myte – Hvis du er i fertilitetsbehandling må du ikke træne

Forkert – Det må du gerne….

Jeg har vejledt kvinder i 25 år, og i dag møder jeg flere kvinder end tidligere, som er eller har været i fertilitetsbehandling for at blive gravide. I disse tilfælde er kvinden næsten mere bange for at træne end under en naturlig graviditet, da ønsket om et barn er meget stort. Nogle er heldige at blive gravide i første forsøg, men jeg møder flere kvinder, der har været i hormonbehandling ad fle re omgange, inden det lykkes. Og i den proces, som kan forløbe over måneder eller år, vælger de fleste at stoppe helt med at træne. Det er der ingen grund til. Under hormonbehandling og ægudtagning, samt mellem forsøg, hvor et æg sættes op, er der ikke noget til hinder for at bevæge sig. Her tænker jeg ikke på ekstremsport eller maratontræning, men gå- og cykelture samt styrketræning, der sagtens kan kombineres med en fertilitetsbehandling. Er du i fertilitets- behandling, skal du, fra ægget sættes op til blodprøve eller scanning, undlade træning med intensitet 16-20, det vil sige, du skal undlade at træne så hårdt, at du kun kan sige få ord eller bliver helt udmattet. Moderat træning, 11-13 på skalaen, er helt i orden. Jeg oplever, at kvinder, der er i fertilitetsbehandling, helt stopper med bevægelse, fordi de er bange for, at det påvirker sandsyn- ligheden for at blive gravid i en negativ retning. Men chancen for graviditet øges ikke ved inaktivitet – og den reduceres ej heller ved moderat bevægelse. Anbefalingerne lyder primært på at undlade den hårde intensive træning. Det gælder, fra ægget sættes op, til lægen konkluderer, at ægget har sat sig fast og udviklet sig til et fint lille embryo. Når ægget har sat sig fast, er det reelt en helt normal graviditet, også selvom du har fået lidt hjælp til at sætte det i gang. Så der er ikke øget risiko ved at træne, selvom din graviditet er igangsat med IVF eller anden fertilitetsbehandling – medmindre din læge vurderer, at graviditeten er kompliceret.

Det hjælper dig fysisk og mentalt at holde kroppen i gang. Flere kvinder beskriver, at de får det småskidt under hormonbehandlingen. Man har mere væske i kroppen, end man plejer, man har, hvad der minder om menstruations- smerter, og som enhver, der har været igennem det, kan bekræfte, så er man følelsesmæssigt meget påvirket. Intet af det bliver bedre af at lægge sig på sofaen. En gå- eller cykeltur uanset årstiden vil gøre dig godt. Eller en anden træningsform uden høj intensitet, hvor du bevæger din krop og kan mærke dine muskler, er godt ikke kun for din krop, men også for dit hoved. Jeg hører fra alle sider, hvor hårdt det er at være i sådant et forløb. Og jeg oplever somme tider, at kvinder kan være næsten sure på deres kroppe over, at den ikke bliver gravid netop nu, hvor de ønsker det allermest. Jeg kan kun sige, at bevægelse hjælper. Bevægelse til musik, du elsker, eller en god gåtur gør dig godt på alle planer. Og at mærke din krop og føle, at den er din ven og ikke din fjende, hjælper dig bedre igennem dit forløb.

Jeg skriver dette, da de fleste, jeg møder, som har været i fertilitetsbehandling, har taget uhensigtsmæssigt meget på, primært fordi de holder op med at bevæge sig. Det er ikke hormonstimuleringen i sig selv, som leder til en vægtøgning. Der kan være forbigående vægtøgning i cirka to uger efter hormonstimulering, men det skyldes væskeansamling, som forsvinder igen. Og som sagt er der intet til at hinder for at gå lange ture eller at cykle en tur.

 

 


Anbefalede produkter

Online efterfødselsforløb
Efterfødsel - også længe efter

Et individuelt træningsforløb, som er funderet på videnskab og 100 % skræddersyet til dig. Det er sjældent for tidligt og helt sikkert aldrig for sent at komme i gang.

Bestil efterfødselsforløb Læs mere om forløbet her

Bogen: Sund Graviditet
9 måneder før – 9 måneder efter

Bogen inspirerer og guider dig til alle aspekter af en sund graviditet, så du kan få øget velvære med færre gener og mindre vægtøgning både før og efter din graviditet.

Bestil bogen hos Arnold Busck Læs mere om bogen her

Skriv et svar