NEJ, er det videnskabelige svar!
På billede ser du mig løbe ret intensivt på et løbebånd mellem mit 2. og 3. barn. Mange tror fejlagtigt, at træning gør det sværere at blive gravid. Men det er som sagt en myte. Der skal virkelig meget hård træning til og undervægt med uregelmæssig menstruation til følge for det reducerer din fertilitet.
Det afgørende i relation til ønsket om at blive gravid er, at din menstruation er regelmæssig – det vil sige, at den ikke udebliver, og at du ikke er undervægtig. Kombinationen af lav vægt og meget hård træning er umiddelbart ikke givtig, hvis du ønsker at blive gravid. Definitionen af meget træning er, at du træner over fem timer om ugen med høj intensitet. Og høj intensitet er anarobisk træning, altså træning, hvor intensiteten er så høj, at du arbejder uden ilt, som når du løber, cykler osv. med meget høj hastighed. Daglige gå- og cykelture er ved moderat intensitet, og det samme er styrketræning. Et træningsmønster, som atleter eller spiseforstyrrede. Jeg ser det ikke hos almindelige kvinder. Atleter, der er ekstremt fysiske aktive, er lidt mindre fertile end kvinder, der er moderat aktive (Gudmundsdorttir et al 2009). Så det er primært kombinationen af undervægt, høj intensitet og høj frekvens, der vil have en negativ indvirkning på evnen til at blive gravid. Men det er som sagt på et niveau, man primært ser hos atleter. Med andre ord kan du som helt almindelig kvinde trygt forsætte med at træne og løbe 2-3 gange om ugen, også med høj intensitet. Det i sig selv vil ikke have en negativ indvirkning på dit ønske om at blive gravid, så længe du ikke er undervægtig. 5-6 procent af kvinder er barnløse, hvilket ikke kan henledes til træning. Barnløshed findes både hos dem, som træner, og hos dem, som ikke gør (Clapp 1989). En ud af fem graviditeter ender som spontan abort. Men den femte kvinde kan både være aktiv eller inaktiv – der er ingen sammenhæng.
Når vi taler træning og evnen til at blive gravid, så er den hyppigste årsag til menstruationsforstyrrelser faktisk ikke overtræning, men tværtimod det modsatte. PCO er den hyppigste hormonforstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder. Og PCO kan netop påvirkes positivt af en sund og aktiv livsstil.