Kan maven trænes flad, hvis musklen har delt sig?

På foto ser du en kvinde med delte mavemuskler og hendes resultat efter et boot camp forløb hos mig. Er hendes mave blevet meget pænere og flad? Ja! Er ”hullet” i hendes mavemuskler væk? Læs: Er det trænet væk? Nej! Så når flere skriver at man kan træne en diastassis væk er det fagligt usandt. Det er ikke muligt. En sene som går i stykker kan ikke trænes, men kun opereres. Men kan maven blive flot alligevel – ja, så er svaret klart ja!! Mange trænere hævder, at en diastassis kan trænes væk. Og det er som sagt forkert – for ikke at sige decideret usandt. Dog kan maven med de rigtige øvelser trænes pæn(ere).

Jeg var forleden blevet tagget i et billede en kvinde havde lagt op på sin profil. Kvinden udtrykte frustration over at maven ikke havde samlet sig. Og spurgte til, hvorvidt det ville hjælpe at bruge tape til at få mavemusklerne til at samle sig igen. Mavemusklerne havde delt sig og maven bulede ud. På billede kunne man se et kejsersnit ar som flere vælger at kommenterer, hvilket andre undre sig over, for det var ikke det kvinden skrev om.

Jeg har selv født 3 børn. Under første graviditet delte min mave sig lidt. Efter 2. barn lidt mere og igen lidt mere her efter 3. barn. Min mave er flad og jeg har ikke fået en operation. Men faktum er at den eneste måde man kan samle musklen igen er ved operation. Sener kan ikke trænes. Så jo man kan godt træne sin mave, så den bliver fin igen, men hullet i den yderste mavemuskel vil altid være der. Flere hævder i tråden at man kan træne maven, så hullet forsvinder. Dette er som sagt ikke korrekt. Man kan træne maven som helhed og få den pæn igen. Men som sagt vil hullet altid være der, medminder man vælger at lægge sig under kniven. Jeg har haft to kvinder, der har fået samlet deres muskler igen. Og det gjorde de forbi, der var tale om et virkelig stort mellemrum. Så stort at lægen mente at det kunne være til fare for organerne, så åben stod bugvæggen. For alle andre jeg har mødt handler det primært om udseenden.

Grunden til, at det er relevant er at tjekke kejsersnitarret, er, at det kan reducere evnen til at rekruttere, det vil sige fange mavemusklerne. Musklerne arbejder derfor ikke korrekt og kan ikke udføre sit stabiliserende arbejde i at holde bækkenet og ryggen. Og det kan derfor være sværere at træne maven pæn og flad, som før en graviditet. Så der er flere gode grunde til at sikre sig, at arret er helt fint op og at der ikke er dannet arvæv. Af den grund er der flere, der vælger at kommentere på kvindes ar, selvom hendes ønske er at maven skal blive fin igen.

Jeg valgt at tagge plastikkirurg MarieLouise Von Sperling for at høre hendes lægefaglige vurdering af tråden og kommentarerne og hun skrev.

”Altså hvis du bruger tapen fra nu af og al evighed, vil tapen jo holde på din mavemuskler. Ligesom et korset. Men når du tager tapen af, vil bindevævet mellem højre og venstre side af maven stadig være delt. Tapen kan ikke fjerne det “gap”, der giver de delte muskler. Ligesom et overdrevet korsbånd heler ikke heler, hvis man kun bruger støttebind. Jeg har syet 100-vis af delte maven sammen med nål og tråd, og 9/10 kvinder føler sig “skyldige” fordi de føler, det er deres egen skyld. “Jeg har taget 100 mave bøjninger, men skulle jeg have taget 1000??!”. Sagen er at mange tjener penge på at sige, man kan tape sig ind, træne eller andet så mellem-rummet (diastasen) samler sig, så den brede befolkning har den opfattelse, de selv er herre over problemets omfang. Desværre er den meget simple forklaring: hvis den skal samles helt, kræver det en operation. Men selvfølgelig skal man vente ca 1 år efter fødslen i så fald, så maven med sikkerhed er “i ro” efter graviditeten. ”


Anbefalede produkter

Online efterfødselsforløb
Efterfødsel - også længe efter

Et individuelt træningsforløb, som er funderet på videnskab og 100 % skræddersyet til dig. Det er sjældent for tidligt og helt sikkert aldrig for sent at komme i gang.

Bestil efterfødselsforløb Læs mere om forløbet her

Bogen: Sund Graviditet
9 måneder før – 9 måneder efter

Bogen inspirerer og guider dig til alle aspekter af en sund graviditet, så du kan få øget velvære med færre gener og mindre vægtøgning både før og efter din graviditet.

Bestil bogen hos Arnold Busck Læs mere om bogen her

Skriv et svar