Hvad er godt for mig at træne, når jeg er gravid?

Jeg oplever at flere og flere gravide er i tvivl om, hvad de gerne må træne, og hvilke øvelser, de må lave, når de så træner. Det er der rigtig mange, der spørger mig om. Der er nogen, der vælger slet ikke at træne, når de bliver gravide. Der er også nogen, der har trænet rigtig meget, inden de blev gravide, men ikke føler, at træning og graviditet hænger sammen, så de stopper med at træne, når de bliver gravide. Der er også dem, der fortsætter med at træne, men bliver i tvivl om, hvilke øvelser, der er de optimale at lave.

Nu er det sådan, at i gamle dage bevægede vi os, om vi var gravide eller ej, for det med bevægelse var en del af det at være menneske og kunne eksistere og skaffe føde og få hverdagen til at fungere. Sådan er det jo ikke i dag, om man er gravid eller ej, så er træning noget, vi skal træffe et valg om; vi skal træffe et valg, om vi vil tage cyklen i stedet for at tage bilen og så videre. Så træning er noget, vi skal træffe et valg om at gøre. Og det er der flere kvinder, der desværre vælger fra, når de bliver gravide. Ene og alene af den grund, at de ikke synes, at træning og graviditet hænger sammen.

Jeg har under min graviditet lagt videoer op på firmaets Instagram-profil, hvor jeg med rund mave har lavet øvelser, og der er decideret nogen, der har skrevet kommentarer som ”Er det her overhovedet sundt for barnet eller for dig?”.

Det kan jo også se mærkeligt ud, når man går en lang tur med sin store mave eller sidder på en cykel, eller man laver en eller anden form for øvelse, men jo det er faktisk sundt for kroppen og for barnet at moren bevæger sig. Selvfølgelig med helt almindelig sund fornuft og ikke noget ekstremsport eller kontaktsport eller stå på en sort piste eller noget andet voldsomt. Men helt almindelig bevægelse er godt for både mor og barn.

Jeg tænker meget, at de spørgsmål, jeg får, bunder i, at alt gerne skal være perfekt. Der er simpelthen man unge kvinder, der er gravide for første gang, som har en hel masse spørgsmål om, hvad det perfekte er at gøre, når man er gravid. Der kommer en masse detaljerede spørgsmål, hvor svaret ligger i deres egen krop. Kroppen er så genialt indrettet, at der ligger så mange svar i kroppen, når man er gravid. Ikke kun om træning, men alt der føles rart. Det finder man også ud af, når man er gravid for første gange.

Da jeg ventede mit andet barn, der formåede jeg at sidde opret og sove i Det kongelige teater med min mor og far i en fin kjole, fordi min krop simpelthen fortalte mig, at jeg var træt. Og jeg sov så siddende op og ned i Det kongelige teater, selv om det blev kommenteret. Jeg kan huske, at jeg var ude og løbe, da jeg var gravid første gang, og lige pludselig begyndte at gå. Det var ikke, fordi jeg havde ondt nogen steder eller begyndte at bløde eller noget som helst. Jeg følte bare ikke, at det var rart, og så gik jeg hjem igen. Det var svært at beskrive overfor andre, hvad det var, der fik mig til at stoppe med at løbe, andet end at det var en følelse, jeg havde.

Jeg har også haft det meget med blødkogte æg, de gange jeg har været gravid. Lige pludselig synes jeg, det er lidt ulækkert. De smager mig ikke. Hvorfor ved jeg ikke, men jeg har ikke haft lyst til at spise blødkogte æg. Jeg har også været meget sart overfor lugte, når jeg har været gravid. Stærke lugte er simpelthen ikke rart for mig. Alting lugter stærkere.

Nu er det sådan, at man gerne må gå i sauna, når man er gravid. Men det har jeg ikke kunnet. Når folk ringer ned til mit firma og spørger, om man må gå i sauna, når man er gravid, fortæller vi, at det må man gerne, bare man har det rart med det. Jeg har altid følt under mine graviditeter, at det bliver voldsomt varmt, og jeg har ikke haft lyst til at være der. Og det tager jeg som tegn på, at svaret for mig ligger i min krop, og derfor går jeg straks ud af saunaen igen.

Jeg har også under min tredje graviditet fået en rigtig lækker creme af min mand. Uden parfumer og parabener, men med alle mulige æteriske olier. Jeg smurte mine ben ind, fordi de var så vintertørre. Og jeg vågnede om natten med knopper på benene. Jeg har aldrig før fået knopper af creme. Men sådan er det bare at være gravid. Kroppen skal nok fortælle, hvis der er noget, den ikke kan lide, og det gør den også, når man træner. Så man skal simpelthen holde sig i gang og lytte til, hvad kroppen fortæller. Både med sult, træthed og bevægelse.

Når det så er sagt, så er der forskel på at have influenza og have en kompliceret graviditet. Men nogle gange når man er gravid, kan man jo godt have lidt utilpashed i kroppen. Man kan have en følelse af stivhed i ryggen, eller man kan have væske i kroppen. Man er også mere følsom, når man er gravid. Følelserne sidder lige under huden, og det kan også nogle gange gøre, at man føler sig lidt mindre tilpas i kroppen. Og der vil jeg sige, at der hjælper bevægelse. Det gør det også, når man ikke er gravid. Igen tænker jeg ikke på, at man skal ud og løbe en tur eller lave en eller andet meget voldsom sport. Men en lang gåtur er godt for det meste, uanset årstid er vind i håret altid godt. Både for kroppen og for væsken i kroppen, for svangerskabsforgiftning, fordøjelsen … jeg kan ikke finde noget, det ikke er godt for. Mange af de øvelser, som er i bogen her, øger bevægeligheden, du kan strække ud, så du minimerer kramper i læggene, simpelthen øge kroppens velbefindende. Så det behøver ikke at være noget, hvor du skal forbedre din fysik, men ganske enkelt holde dig i gang, og som jeg lige nævnte, så hænger krop og følelse sammen, så det er også givtigt for dig at ruge din krop, da det også giver mere energi og er godt for tankerne og følelserne.

Så som jeg startede med at sige, så kan det være nemt at komme til at sidde ned og ikke lave noget, når man er gravid, for sport og bevægelse er et tilvalg. Som sagt så bevægede vi os i gamle dage, når vi var gravide. I Ulandene arbejder kvinderne lige frem i marken helt op til de føder barnet. Så tager de på fødeklinikken, kommer tilbage kort efter, binder barnet op på ryggen og arbejder videre.

Det er ikke fordi, jeg på nogen måde vil sammenligne mennesket med et dyr, men i dyreverdenen bevæger dyrene sig fuldstændig som de plejer; følger med flokken, fanger føde, bygger rede, mens de er gravide, indtil de får deres unger. Så det er kun os mennesker, som begynder at ændre vaner, når vi er gravide, og det behøver vi som sagt ikke, med mindre det er en kompliceret graviditet, og det er anvist af lægen.

Når vi taler læger, er der også en anden ting, som jeg møder hyppigere i mit arbejde: At kvinder får hjælp til at blive gravide. Blandt dem er det de fleste, der vil stoppe med at træne, når de forsøger at blive gravide.

En af de læger, jeg har talt med, siger også ”better safe than sorry”, så mange gange vil man simpelthen sige til den kvinde, der er i fertilitetsbehandling, at man ikke anbefaler, at de træner, fordi man er bange for, at kvinden så kan sige, at det var, fordi jeg løb en tur, at det ikke blev til noget. Igen kan jeg kun sige, at man behøver ikke at løbe eller lave crossfit eller andre voldsomme ting. Men selv om du er i fertilitetsbehandling, vil jeg stadig anbefale, at du går lange ture, og det kan du godt gøre hver dag, selv om du både får hormoner, er ved at få taget æg ud eller du har fået grønt lys, når ægget har sat sig fast.

Du kan også stadig arbejde med bevægelighed og bækkenbund, selv om du er i hormonbehandling.


Anbefalede produkter

Online efterfødselsforløb
Efterfødsel - også længe efter

Et individuelt træningsforløb, som er funderet på videnskab og 100 % skræddersyet til dig. Det er sjældent for tidligt og helt sikkert aldrig for sent at komme i gang.

Bestil efterfødselsforløb Læs mere om forløbet her

Bogen: Sund Graviditet
9 måneder før – 9 måneder efter

Bogen inspirerer og guider dig til alle aspekter af en sund graviditet, så du kan få øget velvære med færre gener og mindre vægtøgning både før og efter din graviditet.

Bestil bogen hos Arnold Busck Læs mere om bogen her

Skriv et svar