Er unge kvinder i dag bange, for at miste kontrollen, når de bliver gravide?

Dette indlæg er et, jeg har gået og tænkt over i længere tid. Det begyndte under mit forholdsvis lange arbejde, med at skrive min seneste bog, Sund graviditet. Jeg talte med en del fagpersoner undervejs, hvortil jeg gjorde mig en masse erfaringer om de tanker og bekymringer, gravide har.

Folk er meget ærlige og åbne, når de er hos mig, og sender mig oftest mails, hvori de spørger om råd. Den oplevelse jeg har haft gennem de seneste år, er, at mange af de unge kvinder jeg møder, simpelthen er bange for det kontroltab, der følger med en graviditet. Det er ligeledes den samme tendens, som fagpersonalet jeg har talt med, fortæller om.
At være gravid er at miste kontrol. Hormonerne tager ret hurtigt over, hvorefter kroppen forandrer sig på en måde, man aldrig før har oplevet. Mange kvinder er bekymrede for alle disse ændringer, der kan forekomme, når man er gravid. Nogle af disse ændringer vil blive realiseret, men der er samtidig også mange unødige bekymringer, som jeg ikke nødvendigvis mener, skal være en konsekvens af at blive gravid og blive mor.

Det er særligt det med, at der nu er noget andet, der tager over, samt det faktum at være mere eller mindre uvidende overfor, hvad tiden bringer, mange finder bekymrende. De er simpelthen bange, for at give slip og tabe kontrollen over det fysiske, foruden hele situationen.

Jeg oplever, at der er en sammenhæng mellem bekymringerne og tendensen med, at yngre kvinder har behov, for at fremstå perfekte. De er ikke vant, til at give sig hen til det ubekendte.

Men vil du føde et barn, bliver du nødt til at indse, at der vil være dele, du ikke kan kontrollere.

Dermed ikke sagt, at du blot skal lade alt stå til i ni måneder. En sund og stærk krop er nemlig den bedste forudsætning for en god graviditet og en god tid efter fødslen.

Jeg læser flere steder i øjeblikket, at man ved at blive gravid, pludselig tager 20-30 kilo på. Det er også en af de bekymringer, jeg møder. Det er lidt en skam, at mange er af den overbevisning, at det er en af konsekvenserne, ved at være gravid, for det er ikke just tilfældet. Termodynamikken gælder, om du er gravid eller ej; Man tager på alt efter, hvor meget man indtager samt hvor meget man bevæger sig.

Der er mange gravide, som spiser mere og bevæger sig mindre, hvorfor de også vil tage meget på.

Naturligvis er du mere sulten, når du er gravid. Jeg har også selv haft større appetit under mine graviditeter, men jeg har her været sulten efter rigtig mad. Kroppen er i gang med at skabe et nyt menneske, og har derfor åbenlyst brug for mere næring. Denne næring er ikke at finde i kager, slik, sodavand, chips eller Nutella på hvidt brød.

Erkend, at din krop forandrer sig. Slip kontrollen over dét, du alligevel ikke kan gøre noget ved og fokuser derimod på dét, du kan kontrollere. Få sovet. Hold et lavt stressniveau. Bevæg dig hver eneste dag med gå- eller cykelture og spis sundt. Alt med sund fornuft uden fanatisme og omvendt uden at lade stå til.

 


Anbefalede produkter

Online efterfødselsforløb
Efterfødsel - også længe efter

Et individuelt træningsforløb, som er funderet på videnskab og 100 % skræddersyet til dig. Det er sjældent for tidligt og helt sikkert aldrig for sent at komme i gang.

Bestil efterfødselsforløb Læs mere om forløbet her

Bogen: Sund Graviditet
9 måneder før – 9 måneder efter

Bogen inspirerer og guider dig til alle aspekter af en sund graviditet, så du kan få øget velvære med færre gener og mindre vægtøgning både før og efter din graviditet.

Bestil bogen hos Arnold Busck Læs mere om bogen her

Skriv et svar