Navlebrok og en mavemuskel, der har delt sig efter to graviditeter- forbedring på 6 uger

På billede ser du en kvinde, som er i forløb hos mig. Hun har været i gang i 6 uger. Hun ønsker ikke, at tabe sig, men at blive stærkere i kroppen.

Kvinden har fået to børn, og efter eget udsagn fundet ro og accept ved, at resultatet af de to graviditeter er, at hendes mave ser mere bulede end før. Kvinden har fået navlebrok og den midtereste mavemuskel delt sig. Også kaldet en diastassis på fagsprog.

Kvinden vidste ret meget om det første gang vi mødtes. For hun havde nemlig været hos en kirurg for at få vurderet, hvad der kunne gøres. Kirurgen havde fortalt det som jeg også har stående flere steder på sitet her. At der ikke findes nogen teoretisk forklaring på, hvorfor den deler sig, men at det er helt normalt og at det sker for mange kvinder, der har været gravide (min er også delt). At det skyldes, at vi i den yderste mavemuskel har et senebånd, der hedder linea alba. Under graviditeten giver dette senebånd sig, for at skabe afstand mellem de lige mavemuskler (læs = skabe plads til fosteret). Musklerne deler sig altså hos alle gravide, men hos nogle trækker senebåndet sig ikke sammen igen.

Kvinden var sammen med kirurgen blevet enige om, at det udelukkende handlede om forfængelighed, og at en omfattende operation derfor ikke var nødvendig.

Da jeg så kvinden første gang testede jeg hendes mavemuskler og konklusionen var, at hendes rekrutteringsmønster over bugen ikke var optimalt. Dernæst trak kvinden ikke åndedrættet i maven, men primært i brystkassen. I hendes træningsprogram var der maverulninger og hun lavede diverse varianter af planker.

Maverulninger er på ingen måde en optimal øvelse for en mave, hvor den yderste muskel har delt sig! Og det kunne godt være, at kvinden kunne holde planken i lang tid, men hendes mave bulede ud som i en toblerone. Dvs. hun lavede det jeg kalder et falskt tryk i bugen. Øvelserne i hendes træningsprogram var på ingen måde gode for hende, og ændrede slet ikke mavens udseende. Grundreglen er, at du ikke må træne hårdere end du kan stabilisere, hvilket betyder at øvelserne ikke må være så hårde, at maven presses ud.

Kvinden blev sat i gang med åndedrætsøvelser, hvormed at hun lærte, at aktivere hele bugen med sit åndedræt. At der kom synergi mellem de to. Og at maven ikke blev stående “sovende” uden aktivitet/bevægelse.

Hendes træningsprogram har bestået af åndedrætsøvelser, som hun har lavet hver dag. Og dernæst har vi primært trænet den tværgående mavemuskel samt de skrå. På den måde syner hendes mave meget fladere. Og navlen er mindre udestående som du kan se på billede.

Så det lykkes mig, at give de kvinder jeg træner meget flottere maver. Men det er ikke fordi, at senen (linea alba) kan trænes stram igen. Det kan sener ikke.

 


Anbefalede produkter

Online efterfødselsforløb
Efterfødsel - også længe efter

Et individuelt træningsforløb, som er funderet på videnskab og 100 % skræddersyet til dig. Det er sjældent for tidligt og helt sikkert aldrig for sent at komme i gang.

Bestil efterfødselsforløb Læs mere om forløbet her

Bogen: Sund Graviditet
9 måneder før – 9 måneder efter

Bogen inspirerer og guider dig til alle aspekter af en sund graviditet, så du kan få øget velvære med færre gener og mindre vægtøgning både før og efter din graviditet.

Bestil bogen hos Arnold Busck Læs mere om bogen her

Skriv et svar