Myte – Hvis jeg træner, og min puls stiger, får min baby ikke ilt og næring nok

Helt forkert – tværdigtmod – læs mere nedenfor.

Det er faktisk en af de større bekymringer, kvinder har, når de er gravide og overvejer at træne. Spørgsmålet om ilt er egentligt fornuftigt nok. For når du træner, så medfører den fysiske belastning et underskud af ilt, der gør, at du bliver forpustet og hiver efter vejret. Og hvad så med baby? Kombination mel- lem at være forpustet og gravid kan da ikke være sund – eller hvad? Men det er den faktisk. Lad os se nærmere på hvorfor.

Menneskekroppen er fascinerende, og den gravide kvindekrop endnu mere. Alle de ændringer, der sker i din krop, sker for at tilgodese dit barn. Kredsløb, lungefunktion og stofskifte – det hele ændrer sig for at sikre din baby optimale forhold i din mave.

Når du træner, påvirker du dit kredsløb. Dit kondital er et udtryk for, hvor god din krop er til at optage ilt under fysisk belastning. Hvis du eksempelvis er i god form, kan du løbe op til femte sal, mens en person, der ikke er i god form, vil blive meget forpustet ved at gøre det samme. Når du er i god form, er din krop bedre til at transportere og optage ilt. Jo, højere et kondital, du har, jo mere effektiv er du til at flytte din krop. Flere gravide kvinder har beskrevet for mig, at deres åndedræt er blevet dybere. Det er normalt. Det er ikke tegn på nedsat lungefunktion eller kondition. Men ligesom resten af kroppen påvirkes af din graviditet, så gør lungefunktionen også. Det stimulerer åndedrættet, så ilttransporten og udskillelsen af kultveilte øges.

Noget, der virkelig fascinerer mig, er, at bare det at være gravid – i sig selv – rent faktisk har en positiv effekt på din kondition. Faktisk så meget, at det kan måles både tidligt i din graviditet, og i ugerne efter, at du har født, hvor din kondition vil være bedre, end før du blev gravid. Ja, du læste rigtigt. Der er re- elt tale om ”bloddoping”. Der er nemlig mere blod i din krop, hvilket medfører, at den mængde blod, dit hjerte pumper per slag, er øget. Årsagen hertil er, at blodmængden øges, allerede fra du er i starten af din graviditet. Så tidligt i din graviditet vil du som sagt have forbedret dit kondital, hvis du altså ikke har taget på. I beregningen af konditallet indgår din vægt som en variabel, så dit kondital falder, i takt med, at du tager på. Holder du dig bare nogenlunde aktiv, vil det dog falde mindre end ved øvrig vægtstigning. Kombinationen af at være gravid og træne give et gennemsnitlig højere kondital, end hvis du ikke var gravid og trænede. Og endda selvom du trænede hårdere, end du gør som gravid.

Det er dog ikke noget, jeg selv på nogen måde har kunnet mærke, hvilket jeg kan berolige dig med er helt normalt. Jeg har været meget ramt af træthed de tre første måneder af alle mine graviditeter, men energien er kommet tilbage i starten af andet trimester. Og både lysten til at bevæge mig og evnen til at holde mig vågen til nyhederene efter aftensmaden er kommet tilbage. Det er også nor- malt at lide af kvalme i de første tre måneder, hvilket skyldes, at dit karsystem udvider sig. Graviditetshormonet HCG påvirker dine blodkar, så de slapper af og udvider sig. Det sker, så snart ægget har sat sig fast for at skabe plads til mere blod. Men at danne mere blod tager tid – op til flere uger – og indtil karsystemet er fyldt helt op, vil du lettere blive forpustet, svimmel og have en højere puls, og det skyldes, at der ganske enkelt ikke er nok blod til at fylde dit karsystem op. Mængden af røde blodlegemer, som transporterer indåndet ilt fra dine lunger rundt med blodet til kroppens øvrige celler, skal også have tid til at følge med. Og indtil mængden er oppe på den nye normal vil hæmoglobinkoncentrationen være lavere. Hæmoglobin findes i de røde blodlegemer og er ansvarlig for at bære ilten rundt med blodet. Mod slutningen af første trimester vil din blodmængde være steget med 1250 ml. Og hvis du træner under din graviditet, vil det faktisk være 10-15 procent højere, end hvis du er inaktiv.


Anbefalede produkter

Online efterfødselsforløb
Efterfødsel - også længe efter

Et individuelt træningsforløb, som er funderet på videnskab og 100 % skræddersyet til dig. Det er sjældent for tidligt og helt sikkert aldrig for sent at komme i gang.

Bestil efterfødselsforløb Læs mere om forløbet her

Bogen: Sund Graviditet
9 måneder før – 9 måneder efter

Bogen inspirerer og guider dig til alle aspekter af en sund graviditet, så du kan få øget velvære med færre gener og mindre vægtøgning både før og efter din graviditet.

Bestil bogen hos Arnold Busck Læs mere om bogen her

Skriv et svar