På billede ser du dagens morgenmad. Jeg elsker morgenmad. Gravid eller ikke gravid, så synes jeg det er det bedste måltid på dagen. Min appetit om morgenen har dog været meget svingende om morgenen her under min graviditet. Hvis jeg bare er det mindste træt er jeg ikke sulten. Og kan faktisk blive lidt kvalme-agtig, hvis jeg prøver at spise alligevel. Det jeg gør er at spise bare lidt. Og så spise det mere, når kroppen ligesom bliver sig selv igen op af formiddagen.
Min bedrehalvdel synes det er decideret sjovt, hvordan jeg kan ytre (med stor overbevisning), at de valg jeg træffer er noget min krop rent faktisk fortæller mig. Og ikke mit hoved. Ja, man skal nok være gravid for at forstå det:)
Men nyder et godt måltid morgenmad som på billede her, når det er weekend, og min krop har haft god tid til at vågne:) Hvis jeg er bare lidt træt, så har jeg mod normalt ingen appetit.
Tænk i de forskellige kostgrupper, når du laver/spiser din mad. Tænker i forhold til protein, frugt/grønt og de mere drøje energitætte kulhydrater som brødet på billede her.
Anbefaler alle de gravide jeg vejleder, at tage udgangspunkt i denne tallerkenmodel og fokuser på, at der ikke kommer for mange snacks ind mellem måltiderne af den usunde slags. De fleste snacks er kulhydrater/sukker. Og hvis du spiser mange små måltider i løbet af dagen lander du samlet set på en anden fordeling af kostgrupperne end anvist på billede her. Og det vil oftes betyde, dels at du kommer til at indtage for meget energi end du forbrænder med øget vægt som resultat, dels at kostenssammensætning ikke opfylder anbefalingerne i forhold til protein, fibre, frugt/grønt, vitaminer, mineraler.
Min personlige erfaring er, at jeg primært har lyst til kulhydrat. Har specielt i starten af min graviditet haft hvad jeg vil betegne “kød-lede”. Har haft virkelig svært ved, at spise proteiner. Så har undervejs fundet en fin løsning ved at indtage protein via æg, yoghurt, bønner og nogle dage kylling og fisk.